کاربردهای اینترنت اشیا

کشاورزی هوشمند

کشاورزی سنتی در مقابل کشاورزی مدرن :

کشاورزی یکی از سخت ترین مشاغل دنیا به حساب می آید چرا که برای بهره وری، نیاز به صبر و دقت کافی در طول زمان است. همین موضوع به مرور زمان باعث شده است که نسل جوان به سمت این حرفه نروند و خب میانگنین سن کشاوزان افزایش یابد. به مرور زمان، دستگاه هایی اختراع شدند که انجام خیلی از کارها را برای کشاورز آسان می کرد. و این شروع شکل گیری چیزی به نام کشاورزی مدرن بود. به عنوان مثال دستگاهی مانند شیردوش، تراکتورهایی که بدون سرنشین و … از جمله مواردی هستند که کشاورزی را به میزان زیادی بهبود بخشیدند. اما این پایان ماجرا نیست، چرا که هم چنان مواردی هست که کشاورز برای در نظر گرفتن آن ها باید هزینه مالی و زمانی زیادی صرف کنید. پس زمان آن رسید که روش های بهتر و تازه ای برای حل مسئه پیدا کرد…

تفاوت کشاورزی مدرن و کشاورزی هوشمند :

کشاورزی هوشمند با استفاده از دستگاه های جدید به وجود آمد. اما سوالی که مطرح می شود آیا این دستگاه ها همان دستگاه های هوشمند نیستند!؟ و به عبارت دیگر چه تفاوتی بین کشاورزی هوشمند و کشاورزی مدرن وجود دارد!؟ جواب این سوال نیاز به کمی دقت دارد. در مسئله کشاورزی مدرن ما تنها دستگاه هایی را در اختیار فرد قرار دادم که با استفاده از آن ها انجام یک سری از کارها ساده تر می شد. ولی آیا این دستگاه ها دارای سنسور بودند؟! آیا این دستگاه ها توانایی جمع آوری داده و ارسال آن ها به سرورها برای تحلیل و بررسی را داشتند!؟ بله جواب منفی است. پس همین جا می توان به تفاوت بین این دو نوع کشاورزی پی برد. در کشاورزی هوشمند، هدف استفاده از دستگاه هایی است که از سنسورهای مختلف تشکیل شده اند. این دستگاه ها با استفاده از این سنسورها قادر به جمع آوری یک سری داده و ارسال آن ها به سرور جهت تجزیه و تحلیل هستند. بعد از تجزیه و تحلیل دستور لازم برای عملکرد مناسب ارسال خواهد شد. بنابراین با استفاده از این فناوری هوشمند سازی ، تنها نیاز است که کشاورز نحوه استفاده از این دستگاه ها را بداند.

کشاورزی هوشمند  :

در کشاورزی هوشمند، جهت داشتن بهترین بازده از سنسورهای مختلفی استفاده می شود که می توان به عنوان مثال به موارد زیر اشاره کرد :

  • سنسور هوشمن خاک : با استفاده از این سنسورها می توان عواملی مانند رطوبت، درجه حرارت خاک و … را اندازه گرفت .
  • سنسور هوشمند هوا : این سنسورها جهت اندازه گیری دما، پیش بینی شرایط آب و هوایی و … استفاده می شوند.
  • سنسور هوشمند آب : همانطور که می دانید PH آب، در سلامت گیاهان تاثیر مستقیمی دارد. یکی از موارد استفاده از این سنسورها همین موضوع است.

با استفاده از 3 مورد بالا، به راحی می توان یک سامانه هوشمند کشاورزی ایجاد کرد که دارای مزایای منحصر به فردی است. البته جهت تکمیل این سامانه می توان از سنسورهای اضافه تری نیز استفاده کرد، این موارد سنسورهای پایه این سامانه هستند.

بعد  از این که این داده ها توسط سنسورهای بیان شده جمع آوری شدند به clud فرستاده می شوند و در آن جا با استفاده از دستگاه های پردازشگر، دستور متناسب با شرایط اعلام می گردد. البته توجه داشته باشید که این داده ها را می توان در زمانی بین 5 الی 15 دقیقه به روز رسانی کرد و در نتیجه خود را با شرایط بیرونی همگام نگه داشت.

مزایای استفاده از کشاورزی هوشمند :

در برخورد اول زمانی که این سامانه با اکثر کشاورزان عزیز پیشنهاد داده می شود، با یک نه بزرگ رو به رو می شویم. البته حق هم دارند چرا که پیاده سازی این سامانه نیاز به سرمایه اولیه زیادی دارد. اما اگر کمی نگاه عمیق تری به مسئله داشته باشید، حتما متوجه خواهید شد که در طول زمان این هزینه از جنبه های زیادی به مقدار خیلی بیشتر برای شما باز خواهد گشت. می پرسید چرا!؟

  • استفاده از این سامانه به دقیق بودن روند کشت شما کمک شایانی خواهد کرد. در نتیجه احتمال خطا و از بین رفتن محوصل شما کاهش پیدا خواهد کرد. علاوه بر این کیفیت محصول نیز افزایش پیدا می کند چرا که بهترین شرایط برای رشد آن فراهم شده است.
  • صرفه جویی در زمان : تقریبا می توان ادعا کرد که این سامانه بیش از نیمی از کارهای روزانه یک کشاورز را انجام خواهد داد. یکی از قابلیت های بسیار خوب سامانه هوشمند این است که قابلیت کنترل از راه دور را در اختیار کشاورز قرار می دهد. بنابراین به عنوان مثال اگر دمای گلخانه هوشمند، افزایش یافت، بدون این که نیاز باشد کشاورز به محل مراجعه کند تنها می تواند با استفاده از یک دستور کنترلی، دستور باز شدن پنجره ها را بدهد.


کشاورزی هوشمند، آینده صنعت کشاورزی است

کشاورزی هوشمند یک مفهوم در حال ظهور در سال‌های اخیر است که به مدیریت مزارع با استفاده از فناوری‌های مدرن نظیر IoT، رباتیک، drone ها و هوش مصنوعی (AI) برای افزایش کمیت و کیفیت محصولات همراه با بهینه‌سازی نیروی انسانی اشاره دارد.

از جمله فناوری‌های موجود برای کشاورزان کنونی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سنسورها: خاک، آب، نور، رطوبت، مدیریت دما
  • نرم‌افزار: راهکارهای تخصصی نرم‌افزاری که برای انواع خاصی از مزرعه طراحی شده‌اند و یا از پلتفرم‌های IoT پشتیبانی می‌کنند.
  • اتصالات: تلفن همراه، LoRa و غیره
  • موقعیت: GPS، ماهواره و غیره
  • رباتیک: تراکتورهای خودران، امکانات پردازش و غیره
  • تجزیه و تحلیل داده‌ها: راهکارهای مستقل آنالیز و تجزیه و تحلیل داده ها برای راهکارهای سطوح پایین‌تر

کشاورزان می‌توانند با استفاده از این تکنولوژی‌ها بدون نیاز به تصمیم‌گیری‌های استراتژیک برای کل مزرعه اقدام نمایند. نیروی محرکه، دستگاه‌های IoT و سنسورهای هوشمند است که در مزارع به کار گرفته می‌شوند تا بهره‌برداری از اطلاعات را میسر کنند.

چرخه کشاورزی هوشمند مبتنی بر IoT

هسته IoT، داده‌هایی است که می‌توانید از اشیا دریافت و از طریق اینترنت ارسال کنید. برای بهینه‌سازی فرایند کشاورزی، دستگاه‌های IoT که در مزرعه نصب شده‌اند باید داده‌ها را در یک چرخه تکراری جمع‌آوری و پردازش کنند تا کشاورزان بتوانند سریعاً به مسائل در حال ظهور و تغییر شرایط محیطی واکنش نشان دهند. کشاورزی هوشمند به دنبال یک چرخه به شرح زیر است:

1.    مشاهدات

سنسورها داده‌های مشاهداتی را از محصولات، دام، خاک و شرایط محیطی ذخیره می‌کنند.

2.    تشخیص

سنسورها داده های جمع آوری شده را به یک پلتفرم IoT باشرایط و قواعد از پیش تعیین شده ارسال می کنند تا  وضعیت موجود و هرگونه نقص یا نیازها را شناسایی کنند.

3.    تصمیم‌گیری

پس از شناسایی مشکلات احتمالی، کاربر می‌تواند با استفاده از پلتفرم IoT نسبت به اقدامات لازم در محل تصمیم‌گیری نماید.

پس از ارزیابی و عمل کاربر نهایی، چرخه از ابتدا تکرار می‌شود.

راهکارهای IoT برای مشکلات کشاورزی

بسیاری معتقدند که IoT می‌تواند در تمام بخش‌های کشاورزی، از محصول در حال رشد تا جنگلداری، تغییرات چشمگیری ایجاد کند. در این مقاله، ما درباره دو حوزه عمده کشاورزی صحبت می‌کنیم که IoT می‌تواند باعث ایجاد تحول در آن شود:

  • کشاورزی دقیق
  • اتوماسیون کشاورزی/رباتیک

1.    کشاورزی دقیق

کشاورزی دقیق، یک مفهوم کلی برای رویکردهای مبتنی بر IoT است که کشاورزی را کنترل می‌کند. به عبارت ساده، گیاهان و دام‌ها دقیقا همان درمان‌هایی را که نیاز دارند توسط ماشین‌آلات با دقت فوق‌العاده بالا دریافت می‌کنند. بزرگترین تفاوت این روند با رویکرد کلاسیک این است که کشاورزی دقیق اجازه می‌دهد تصمیم‌گیری در هر متر مربع در یک مقیاس وسیع میدانی با کمترین خطا صورت بگیرد.

2.    نظارت بر دام

همانند تکنیک‌های کشاورزی هوشمند،IoT کشاورزان را قادر به نظارت بر نیازهای حیوانات می‌کند و تغذیه ی آنها را بر اساس داده های جمع آوری شده تنظیم می‌کند، بنابراین از بیماری دام جلوگیری می‌شود.

صاحبان مزرعه‌های بزرگ می‌توانند از اپلیکیشن‌های IoT برای نظارت بر محل، رفاه و سلامت دام خود استفاده کنند. همچنین با استفاده از این اطلاعات می‌توانند بیماری حیوانات را به سرعت شناسایی کنند تا مانع از گسترش بیماری شوند.

منبع
نبکابهیدو
برچسب ها
نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن