اینترنت اشیا (IoE) معماری نوظهور اطلاعاتی مبتنی بر اینترنت می باشد که تعامل بین اشیا و خدمات را در محیطی امن و قابل اطمینان توسعه می دهد. درواقع هدفش کاهش فاصله بین اشیای دنیای فیزیکی و سیستم های اطلاعاتی است. در بحث اینترنت اشیا انتظار می رود که اشیای هوشمند به عضو فعالی در کسب و کار و فرایندهای اطلاعاتی و اجتماعی تبدیل شوند به طوری که قادر باشند بین خودشان و محیط بیرونی از طریق تبادل داده و اطلاعات حس شده تعامل داشته باشند.
نمونه هایی از بکارگیری اینترنت اشیا در زندگی روزمره عبارتند از:
-
- اگر پیش بینی شود که امروز باران می بارد، رنگ دسته چتر تغییر می یابد.
-
- رسیدگی به افراد مسن از راه دور بسیار ساده تر می شود.
-
- ردیابی و پیگیری کالا در فرایند انبارداری بسیار کارآمد و اثربخش انجام می شود.
-
یخچال متصل به شبکه به ما یادآوری می کند که مواد غذایی به اتمام رسیده است.
و …
چشم انداز آینده اینترنت مبتنی بر پروتکل های ارتباطاتی استاندارد است که شبکه های کامپیوتری، اینترنت اشیا (IoT)، اینترنت افراد (IoP)، اینترنت انرژی (IoE)، اینترنت رسانه (IoM) و اینترنت خدمات (IoS) را به شبکه های یکپارچه ای ادغام می کند.
اینترنت افراد (IoP) تعداد زیادی از کاربران را به هم متصل می کند که سطح ارتباطاتشان بسیار زیاد می گردد. دیگر محدودیتی روی فعالیت های آنلاین نخواهند داشت و تبادل اطلاعات آزاد امکان پذیر می گردد. همچنین IoP امکاناتی را فراهم می سازد تا زندگی روزانه افراد، جوامع و سازمان ها بتواند در یک زمان نمونه های متفاوتی از کسب و کار را خلق کنند و موانع بین تولیدکننده اطلاعات و مصرف کننده اطلاعات را از بین می برد. اینترنت افراد تغییرات نوآورانه و هوشمندانه بسیاری را در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی به همراه خواهد داشت.
اینترنت انرژی (IoE) به صورت زیرساخت شبکه ای پویا تعریف شده است که شبکه انرژی را از طریق اینترنت به هم متصل می کند و بدین ترتیب واحدهای انرژی (که به صورت محلی ایجاد، ذخیره و ارسال شده اند) قادر خواهند بود تا هر زمان و هر مکان که نیاز است مخابره شوند. داده/اطلاعات مرتبط جریان های انرژی را دنبال می کنند بنابراین اطلاعات ضروری با انتقال انرژی مبادله می شود. در شهرهای هوشمند اینترنت انرژی کاربردهای بسیاری دارد که نمونه هایی از آنها هوشمندی ساختمان ها و تأسیسات است.
اینترنت خدمات (IoS) بر مولفه ای نرم افزاری دلالت دارد که از طریق شبکه ها و اینترنت تحویل داده می شود. SOA، web/enterprise 3.0/X.0، enterprise interoperability، service web، grid services، SaaS و semantic web مهمترین بخشهای IoS هستند و از این طریق تعامل بین سرویس دهندگان و مصرف کنندگان بهبود می یابد. به صورت عمومی خدمت تراکنشی تجاری است که یکی از طرفین در مدت مشخصی به منابع طرف دیگر دسترسی خواهد داشت تا برای هر دو طرف مزیتی مرتبط به همراه داشته باشد. منابع می توانند مهارت، سیستم های فنی، اطلاعات، زمین، موارد مصرفی و … باشند. در اینترنت خدمات مفهوم خدمت اشاره به وب سرویس ها و شبکه های خدمات دارد. اینترنت خدمات زمانی شکل می گیرد که ابعاد کسب و کار و فناوری با هم بکارگرفته شوند. در واقع سازمان ها باید خدماتی که ارائه می دهند را تعریف کنند و این خدمات باید از طریق کامپیوترها به صورت اتوماتیک قابل پیاده سازی باشند و به یکدیگر لینک شوند.
ینترنت رسانه (IoM) چالش های موجود در video coding و پردازش 3D video را جهت دهی می کند، که به صورت پویا در اپلیکیشن های نوآورانه مانند بازی های موبایل مالتی پلی، دوربین دیجیتال وجود دارد.
IoT به همراه دیگر فناوری های نوظهور اینترنت مانند IoE، IoM، IoP، IoS ستون فقرات اقتصاد دیجیتالی و جامعه دیجیتالی بوده و اساس دانش آتی مبتنی بر اقتصاد و جامعه نوآورانه می باشد. توسعه های IoT نشان می دهد که در سال 2020 ، 16 بیلیون تجهیزات به یکدیگر مرتبط شده اند که به طور میانگین 6 وسیله به ازای هر نفر روی زمین به جامعه دیجیتالی متصل می شود.
با سلام، ممنون از مطلبتون
اگر میشه لطف کنید بحث پروتکل و شبیه ساز ها را بازتر در سایت بیان کنید
سلام و ممنون از این همراهی و نکته سنجی شما، ختما در نظر گرفته میشود
سلام وقت بخیر، ممنون از مطالب شما
سلام وقت بخیر
ممنون از همراهی شما
امیدوارم نظرات مثبت شما را در ادامه مسیر iotjournal داشته باشیم
موفق و پیروز باشید